Fritt vårdval eller ??

Sedan år 2003 så kom landsting och kommuner överens om ett fritt vårdval vilket bland annat innebär att patienter kan söka vård var de vill. I princip. Efter att vi hade en dust i somras med den barnakut vi tillhör så ifrågasatte vi starkt deras kompetens och engagemang (det tog tre akutbesök och en väldigt arg mamma innan ljuset gick upp att testa för kikhosta) så vi valde att åka till ett annat sjukhus idag då båda barnen verkar dra på influensan.

Vi börjar dock från början med att vi ringde till vår egen vårdcentral då vi inte ansåg att det var akut. Först måste man ringa ett nummer till vårdcentralen, telefontiden börjar klockan 08:00 och alla kastar sig på telefonen samtidigt så det är upptaget hur länge som helst. När man väl kommer fram ska man lämna sitt nummer och så får man en uppskattad tid när de ringer tillbaka. De skulle ringa vid 9-tiden. Det dröjde ytterligare en halvtimma innan de ringde vilket man kan förstå. Efter att maken dragit historien så menar vårdcentralen att då lilla killen är under året så borde vi åka till akuten istället för en vårdcentral, men vi kan ju ringa och konsultera akuten först. Vi får ett telefonnummer och maken ringer....för att bli direkt omkopplad till vårdguiden istället. Ja, just det - det var samma sak i somras. Barnakutmottagningarna tar inte emot samtal - de har inte tid så man omkopplad till vårdguiden/vårdupplysningen. Maken drog repertoaren igen och även här ansåg man att vi nog behövde åka till akuten då lilla killen haft kikhosta tidigare. Sagt och gjort så pallrade vi oss iväg till akuten, märk väl inte den akuten som vi egentligen tillhör.

När vi äntligen kom fram så funderade damen i luckan på barnakuten ett tag och så sa hon...ni tillhör ju inte detta sjukhus...näe, sa vi - men det är ju fritt vårdval..!! Jo, förvisso, efter ett tags funderande bestämde sig dock damen på barnakuten för att det inte var akut och skickade iväg oss till närakuten. På närakuten satt en annan dam och tittade på oss och sa omedelbart efter att hon sett vart vi bodde att jaha...vi tillhörde ju inte denna närakut...näe, sa vi - fritt vårdval och vi blev ivägskickade från akuten. Mhm..sa tanten, ja ja, det går väl an då. Så fick vi sitta och vänta, och vänta och vänta. Läkaren var jättetrevlig och diskuterade inte fritt vårdval, istället menade hon att lilla killen rosslade på tok för mycket som en liten ska göra, efter ett tag bestämde hon att vi visst var ett fall för akuten och remitterade över oss dit igen.

Nåväl, tillbaka på akuten kom nästa snorkiga sjuksyrra och sa det första hon gjorde - ni tillhör inte det här sjukhuset, vet ni det. Ja, det gör vi verkligen men nu har vi utnyttjat fritt vårdval men ärligt talat börjar det ju kännas som vi snyltat i någon annans skafferi typ. Så såg hon remissen och nåja, det fick väl gå an.

Väl inne på rummet på akuten kom nästa syrra och säger samma sak. Ni tillhör inte detta sjukhus. etc etc. Återigen sa vi till att vi utnyttjade vårt fria vårdval.

Ok, så sammanfattningsvis så kan jag bara konstatera att läkarna inte bryr sig om vilket sjukhus man tillhör utan de är intresserade av att ge bästa möjliga vård. Sjuksyrrorna däremot var näst intill ointresserade av att hjälpa barnen utom en manlig på närakuten som var helt underbar - han sjöng små glada visor och lekte med lilla killen när vi var tvugna att ta otäcka prover etc. Han var faktiskt underbar och måste bli dagens härliga upplevelse.


Kommentarer
Postat av: Carina D

Mäh! Att du inte fick hjärnblödning på kuppen, det fick nästan jag - bara av att läsa det. Grrrr! Att det ska va så byråkratiskt när man behöver hjälp...

2009-11-26 @ 23:09:52
URL: http://carinas-swecourt.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0